Podmornica proglašena potopljenom

16:15 24. 04. 2021. FoNet

BALI - Indonežanska podmornica "KRI Nanggala 402" sa 53 člana posade zvanično je proglašena potonulom nakon što su pronađeni njeni delovi u blizini Balija, saopštila je danas Indonežanska ratna mornarica.

Delovi unutrašnjosti podmornice su nađeni na dnu Balijskog mora, a zalihe kiseonika trajale su do pre nekoliko sati, javljaju mediji. 

Maršal Hadi Tjahjanto izjavio je da je mornarica pronašla "naftnu mrlju i delove koji su autentični dokaz da je podmornica potonula". 

"Nađeni (delovi) su na lokaciji gde je podmornica poslednji put opažena. Reč je o delovima iz unutrašnjosti podmornice, koji sigurno ne bi isplivali na površinu da u delu za lansiranje torpeda nije bilo pukotina ili spoljnjeg pritiska", rekao je komandant Indonežanske mornarice, admiral Judo Margono.

Dodao je da ti delovi ne mogu da pripadaju drugom plovilu jer, osim podmornice, u krugu od deset milja nije bio nijedan plovni objekat. 

Admiral Margono nije opovrgao mogućnost da je u podmornici ostalo kiseonika za još dva dana, ukoliko nije prestala da radi, ali je naglasio da se ona nalazi, po svemu sudeći, na dubini od 850 metara ispod nivoa mora.

To je daleko više od maksimalne operativne dubine koja se kreće između 250 i 500 metara. (kraj) dep

Share: