Bagdad: Više od 20 eksplozija

23:35 27. 04. 2021. FoNet

BAGDAD - U bolnici "Ibn al-Khatib" u Bagdadu poginulo je 80 ljudi i više od 112 povređeno u požaru koji je u subotu, 24. aprila, izbio na odeljenju intenzivne nege, najverovatnije nakon što je eksplodirala boca s kiseonikom, a vatrena stihija gorela satima u zgradi čiji su zidovi presvučeni plastikom i najlonom.

Lekar Sabah Samer izjavio je za AP da je čuo najmanje 20 eksplozija boca sa kiseonikom i da ni on, ni ostali spasioci, nisu mogli da dopru do mnogih pacijenata. 

"Požar se tako brzo proširio zbog zapaljivih boca s kiseonikom. Zidovi soba bili su presvučeni plastikom i najlonom, koji su hranili vatru", rekao je Samer.  

On je naveo da bi životi bili spaseni da su postojali detektori dima i adekvatna protivpožarna zaštita. 

Istraga je pokrenuta u nedelju, 25. aprila, a izveštaj o nesreći još nije objavljen. Ministar zdravlja, guverner Bagdada i generalni direktor bolice su suspendovani i protiv njih će biti povedena istraga, saopštila je iračka vlada. 

Bolnica nije imala dovoljno medicinskih radnika da u svakodnevnoj nezi pacijenata proveravaju da li svaki aparat funkcioniše kako treba. To je često poveravano neobučenoj rodbini kovid pacijenata, izjavili su lekari za AP. (kraj) dep

 

 

 

 

Share: