Ubijeni demonstranti i vojnici

00:01 28. 04. 2021. FoNet

N'Djamena - U sukobu policije i demonstranata protiv Prelaznog vojnog saveta u glavnom gradu Čada N'Djamenu prema oficijelnim podacima poginulo je petoro ljudi, a lokalna nevladina organizacija izvestila je o pogibiji sedam demonstranata u prestonici i još dva na jugu zemlje, a da je 36 osoba ranjeno i 12 uhapšeno.

Policija je suzavcem rasterala manje grupe demonstranata, od kojih su neki palili gume, u demonstracijama koje su organizovali opozicija i organizacije civilnog društva, javio je AFP.  

Visoki funkcioner državnih medija  Ahmat Malloum izjavio je da je policija ispalila bojevu municiju na učenika koji je kamenom gađao policijski automobil, i da je demonstrant preminuo na licu mesta. 

Lider prelaznog vojnog saveta Mahamat Debi Itno (37) obećao je nacionalni dijalog posle ovih demonstracija protiv njegovih generala, koji su preuzeli vlast nakon "šokantne smrti" njegovog oca Idrisa Debi Itna.

Istovremeno je 12 čadskih vojnika ubijeno u napadu u severnom delu jezera Čad, od strane džihadističkih snaga, uključujući Boko Haram i Islamsku državu zapadne Afrike, izjavio je regionalni guverner. U tim borbama ubijeno je i 40 islamističkih boraca. (kraj) dep

Share: