Hamas spreman za mir?

20:38 12. 05. 2021. FoNet

MOSKVA - Hamas je spreman da zaustavi sve vojne akcije protiv Izraela "na uzajamnoj osnovi", a da međunarodna zajednica izvši pritisak na Izrael radi obustavljanja oružanih akcija u kompleksu džamije Al-Aksa, saopštilo je u sredu uveče Ministarstvo inostranih poslova (MIP) Rusije.

U saopštenju se kaže da je na inicijativu palestinske strane u toku dana obavljen telefonski razgovor između specijalnog predstavnika predsednika Rusije za Bliski istok i zamenika ministra spoljnih poslova Mihaila Bogdanova i zamenika predsednika politbiroa HAMAS-a Muse Abu-Marzuka.

Ruska strana je akcentovala važnost nedoložnog prekida nasilja, neprihvatljivost napada na civile nezavisno od njihove nacionalne i verske pripadnosti, uključujući i udare po civilnim objektima na izraelskoj i palestinskoj teritoriji, navedeno je u saopštenju. 

"Musa Abu-Marzuk je u ime rukovodstva HAMAS-a uverio da je pokret spreman da obustavi svaki vid vojnih dejstava protiv Izraela, na uzajamnoj osnovi, uz to da međunarodna zajednica izvrši neophodan pritisak na izraelsku stranu za prekid vojnih akcija u kompleksu džamije 'Al-Aksa' u Istočnom Jerusalimu i nezakonitih mera prema njegovom autohtonom arapskom stanovništvu", saopštio je MIP Rusije. (kraj) dep

+

 

Share: