Okončana talačka kriza

00:04 22. 07. 2021. FoNet

ESKILSTUNA - Posle desetočasovne akcije švedske policije kasno noćas oslobođena su dvojica zatvorskih stražara u Eskilstuni, na istoku zemlje, koje su za taoce bili uzeli osuđenici Isak Devit (30) i Haned Mohamed Abudlahi (24), obojica na izdržavanju kazne zbog ubistva, javljaju švedski mediji.

Posle mnogo truda, pregovora i isporuke pice na zahtev otmičara, obojica pripadnika službe za prevaspitanje u zatvoru Helbu su oslobođena. 

Devit i Abdulahi su se u sredu u 12:20 zabarikadirali u jednoj od zatvorskih jedinica sa maksimalnim nivoom zaštite, naoružani palicama oteli su dvojicu pripadnika službe za prevaspitavanje i sakrili ih od nadzornih kamera. 

Pregovarači iz policije i kazneno-popravne ustanove pokušali su odmah da oslobode taoce, da bi najpre bio pušten prvi zatvorski službenik, u zamenu za 20 pica isporučenih iz lokalne picerije, prenose švedski portali. 

Policija je saopštila da je drugi talac oslobođen u sredu u 21:30, te da nije udovoljeno zahtevu otmičara da im se na raspolaganje stavi helikopter.  

Dvojica otmičara, osuđena na po 18 godina zatvora zbog teških ubistava, uhapšena su i odvedena iz zatvora u policijsku stanicu u Eskilstunu. 

Izveštači sa lica mesta javili su da su "desetine policajaca napustile zatvor kada je postalo jasno da se situacija sa taocima rešena".

Zatvor Helbu je u najvišem rangu bezbednosnih mera jer tu vremensku kaznu izdržavaju najteži osuđenici. (kraj) dep

 

 

Share: