Evakuisana drevna Olimpija

23:46 04. 08. 2021. FoNet

ATINA - Grčke vatrogasne ekipe bore se da spreče širenje požara na rodno mesto drevnih Olimpijskih igara – Olimpiju, a ona je tek jedno od 118 žarišta koja su buknula tokom poslednja 24 časa, javljaju lokalni mediji.

Ulažemo titanske napore na mnogim mestima, izjavio je kasno večeras šef civilne zaštite Nikos Hardalias.. 

Dodao je da je u poslednja 24 časa buknulo 118 novih požara i da će vatrogascima sledeći dani i nedelje biti još naporniji. 

Zbog velikog požara evakuisan je drevni grad Olimpija, gde su se od 776. godine pre nove ere održavale Olimpijske igre, kao i sedam obližnjih sela. 

Oko Olimpije i hramova postavljen je snažan vatrogasni kordon. 

Više od 100 kuća i preduzeća su ozbiljno oštećeni ili uništeni tokom noći u požarima u predgrađima Atine, a više od 500 ljudi je evakuisano i smešteno u hotele. 

Požar je besneo i nadomak velikog šumskog imanja Tatoi i palate koji su pripadali nekadašnjoj kraljevskoj porodici, a sada su javni park. Ministarstvo kulture saopštilo je da imanje nije oštećeno, a da su iz predostrožnosti iz njegovih skladišta premešteni artefakti koji predstavljaju ogromnu istorijsku i kulturnu vrednost. Reč je o hiljadama eksponata i antikviteta. 

U Grčkoj je u sredu zabeležena temperatura od 45 stepeni celzijusa i vlasti su saopštile da je to "najveća vrućina od 1987. godine". (kraj) dep

 

 

 

Share: