Zamolnica, ne optužnica

18:30 09. 08. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa Hrvatske saopštilo je da je u petak, diplomatskim putem, dobilo zamolnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) za preuzimanje krivičnog gonjenja 14 hrvatskih državljanja zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije "Bljesak".

"Želimo naglasiti da je uvidom u pristiglu dokumentaciju utvrđeno kako se ne radi o optužnicama, već o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima", saopštava hrvatsko ministarstvo.

Reč je o postupku u kojem nadležno pravosudno telo BIH sumnja da je 14 državljana Hrvatske navodno počinilo krivična dela koja BiH dovodi u vezu s vojno-redarstvenom operacijom "Bljesak".

U zaključku se naglašava da "činjenični opisi i pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tela, te da dostavljene zamolnice ne mogu da dovedu u pitanje "legitimitet oslobodilačkih operacija 'Bljesak' i 'Oluja'". (kraj) lj/nm

Share: