Izmestiti ustoličenje

15:41 28. 08. 2021. FoNet | Vera Barišić

CETINJE - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je danas da će 5. septembra biti na Cetinju da brani čast Crne Gore ukoliko njegov apel ne bude uvažen i ukoliko se ustoličenje mitropolita Joanikija ne izmesti u neki od brojnih hramova Srpske pravoslavne ckrve (SPC) u Crnoj Gori.

Đukanović je na Cetinju, posle sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao da će tamo biti sa većinskom Crnom Gorom i naveo da je ustoličenju mitropolita Joanikija dat neprimereno veliki značaj u državi Crnoj Gori koja je multiverska, sekularna i evropska, prenela je RTCG.

"U dužem vremenskom periodu od zvaničnika iz Srbije i Beogradske patrijaršije moglo se čuti puno neprimerenih reči na račun Crne Gore i Crnogoraca. Te reči nigde u Crnoj Gori nisu mogle biti doživljene drugačije do kao vređanje naše države i pokušaj nipodaštavanja. Te okolnosti su doprinele da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter i postane bezbednosno značajno pitanje", kazao je Đukanović.

On je istakao da se u Crnoj Gori, a posebno na Cetinju, ne može raditi ništa na silu i da to mora da razume novi mitropolit, patrijaršija, autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori, dodavši da je posebno važno da rukovodstvo u Crnoj Gori ne dozvoli takve zlokobne namjere. (kraj) vbr/dpv

Share: