Stanite uz Joanikija

20:23 04. 09. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

PODGORICA - Pozivam i apelujem na sve krštene duše u ovoj episkopiji (Mitropoliji crnogorsko-primorskoj) da stanu uz izabranog mitropolita Joanikija, izjavio je večeras srpski patrijarh Porfirije i zamolio ljude okupljene u Podgorici da ne dozvole da se mržnja među braćom produbljuje.

Pitam vas sve da li je mitrolit Joanikije dostojan da sedne na tron svetog Petra Cetinjskoj? Da li je dostojan? Naravno da je dostojan i to svi treba da znaju, rekao je patrijarh pošto su okupljeni ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici nekoliko puta uzviknuli - "Dostojan!"

On je istakao da je novi mitropolit crnogorsko-primorski istinski čovek, saborni čovek, da jeste Srbin pravoslavni, ali je pre toga hrišćanin pravoslavni, što znači da voli svoj srpski narod, ali u Hristu, i da kroz ljubav prema svom narodu voli sve narode sveta.

Vama, a i svim našim sunarodnicima, svim ljudima koji žive na ovim prostorima, postavljam pitanje da li ćemo mi savremenici dozvoliti da se i dalje kroz 21. vek prenose besmisleni ideološki sukobi, upitao je poglavar Srpske pravoslavne crkve. (kraj) dar/ivt/dpv

Share: