Podrška Sakašviliju

00:10 09. 11. 2021. FoNet

TBILISI - Hiljade pristalica Mihaila Sakašvilija okupilo se u Tbilisiju radi podrške bivšem grizujskom predsedniku koji je danas, posle 39 dana štrajka glađu, prebačen u zatvorsku bolnicu.

"Da bi se sprečilo pogoršanje zdravlja Mihaila Sakašvilija i zbog povećanog rizika za (njegovu) bezbednost, prebačen je iz zatvora broj 12 u medicinsku ustanovu broj 18 za zatvorenike", saopštila je gruzijska zatvorska služba u ponedeljak. 

Sakašvili je tražio hospitalizaciju u civilnoj bolnici, a ranije danas lekari koji su ga pregledali utvrdili su da je "izložen velikom riziku od sistemskih komplikacija i da mu je potrebno hitno lečenje... u visokotehnološkoj klinici", preneo je Dojče vele.

Sakašvili je bio predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, a uhapšen je 1. oktobra, nekoliko sati nakon povratka u zemlju iz Ukrajine, u nameri da učestvuje na izborima.

Zemlju je napustio po završetku drugog mandata, a u odsustvu je 2018. godine osuđen na šest godina zatvora zbog niza optužbi za prevaru. Demantovao je optužbe i insistirao na tome da je proces politički motivisan. (kraj) dep

Share: