Istraga o ratnim zločinima

00:26 03. 03. 2022. FoNet | Desk

HAG - Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Ahmad Kan saopštio je u sredu da će, na zahtev 39 država, bez odlaganja pokrenuti istragu o mogućim ratnim zločinima izvršenim u Ukrajini.

"Ove preporuke (država članica MKS-a) omogućavaju mojoj kancelariji da nastavi sa otvaranjem istrage o situaciji u Ukrajini od 21. novembra 2013. nadalje, obuhvatajući u nadležnost sve prethodne i sadašnje navode o ratnim zločinima, zločinima protiv čovečnosti ili genocidu počinjenim na bilo kom delu teritorije Ukrajine, od bilo koje osobe", naveo je Kan u pisanoj izjavi, prenosi Radio slobodna Evropa. 

Kan je, kako navodi BBC, poručio da je njegova kancelarija obavila preliminarno ispitivanje situacije u Ukrajini i da su "pronađeni razumni razlozi za sumnju da su počinjeni zločini koji su u nadležnosti Suda", te da su identifikovani "potencijalni slučajeni koji će biti prihvatljivi" za istragu.

Ukrajina nije potpisnica Rimskog statuta, osnivačkog uvogora MKS, ali formalno priznaje njegovu nadležnost na svojoj teritoriji. (kraj) dep/dpv

Share: