Kijev odbio ultimatum

03:59 21. 03. 2022. FoNet/Telegram @Мариуполь сейчас | Desk

KIJEV - Ukrajina je odbila ruski ultimatum kojim stanovnicima Mariupolja nudi siguran izlaz ako se predaju, javio je BBC, navodeći da je ruski general Mihail Miznicev juče podvukao insistiranje Moskve da na njene predloge Kijev odgovori u ponedeljak do 05 sati po moskovskom vremenu.

Rusija je uslovila odlazak civila na istok ili na zapad time da branioci Mariupolja polože oružje, što je Ukrajina je odbila "navodeći da nema dileme o predaji strateškog lučkog grada".

U Mariupolju je zarobljeno oko 300.000 ljudi kojima ističu zalihe, dopremanje humanitarne pomoći je blokirano, a usled ruskog bombardovanja grad je nedeljama bez struje i tekuče vode, piše BBC na svom portalu.

Prema ruskom ultimatumu, podseća se, ruske trupe bi otvorile bezbedne prolaze iz Mariupolja danas u 10 sati po moskovskom vremenu (08 sati kod nas) najpre za ukrajinske jedinice i "strane plaćenike", da razoružaju i napuste grad. Usledilo bi dvočasovno razminiravanje puteva, a potom bi bio dozvoljen ulaz humanitarnih konvojia s hranom, lekovima i drugim potrepštinama.

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk naglasila je da Ukrajina neće prestati da brani Mariupolj.

"Nema govora o bilo kakvoj predaji, polaganju oružja", izjavila je Vereščuk za ukrajinski list "Pravda" ("Istina"), izveštava BBC. (kraj) dep/dpv

Share: