Putin: Zapad spremao invaziju

11:16 09. 05. 2022. FoNet | Velimir Ilić

MOSKVA - Rusija je unapred pružila otpor agresiji, to je bila jedina ispravna odluka, koja je doneta na vreme, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na paradi povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi.

Zemlje NATO nisu htele da nas čuju, što znači da su zapravo imale potpuno druge planove, i mi smo to videli, ocenio je Putin i poručio da se Rusija "nikada neće odreći tradicionalnih vrednosti, poštovanja prema svim narodima i kulturama, hiljadugodišnjih vrednosti koje su na Zapadu odlučili da ukinu".

Putin je na vojnoj paradi u znak sećanja na 77. godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom na Crvenom trgu rekao da se Rusija ponosi "nepokorenom i hrabrom generacijom pobednika, onih čiji smo mi naslednici".

"Naš dug je da čuvamo sećanje na one koji su slomili nacizam, koji su nam zaveštali da budemo budni i da učinimo sve da se užas globalnog rata ne ponovi“, rekao je Putin.

On je u delu govora o Ukrajini, koji se očekivao s posebnom pažnjom, istako i da je Zapad pripremao za invaziju Rusije, dok se Rusija uvek borila za sigurnost međunarodne zajednice.

"Takva veštačka degradacija je postala osnova za ciničnog falsifikovanja istorije Drugog svetskog rata, raspirivanja rusofobije, uzdizanja izdajnika, ruganja sećanjima na žrtve, precrtavanja hrabrosti onih koji su
izvojevali pobedu i stradali za nju“, citirali su ruski mediji Putinov govor na paradi.

Agencija Rojters prenela je Putinovu ocenu da se "neprihvatljiva pretnja približavala" granicama Rusije i da je Rusija posmatrala gomilanje oružja, posebno NATO, tvrdeći da je Moskva učinila sve da zaustavi agresora,

On je rekao da je "specijalna vojna operacija", kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu, bila potrebna i pravovremena mera i jedina ispravna odluka.

Minutom ćutanja uoči početka Parade pobede odata je pošta svim vojnicima koji su stradali tokom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Vojna parada je počela maršom zastava Počasne garde sa ruskom nacionalnom zastavom i legendarnom zastavom pobede preko Crvenog trga a u smotri je učestvovalo 11.000 vojnika i 131 jedinica koje su predstavile vojnu i specijalnu opreme.

Vazdušno-desantni deo vojne parade na moskovskom Crvenom trgu otkazan je zbog nepovoljnih vremenskih uslova, a bilo je predviđeno da u njemu simbolično učestvuje 77 aviona, što predstavlja broj godina proteklih od završetka rata 1945.

U vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi učestvovali su i ruski vojnici koji su bili angažovani u borbama u regionu Donbasa, javila je agencija TASS. (kraj) vip/dj

Share: