Optužbe za pedofiliju

15:44 20. 05. 2022. FoNet | Darko Radović

PODGORICA - Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija zbog prikrivanja pedofilije, a povodom prijave nevladine organizacije Montenegro International, saopštila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka tog tužilaštva Lepa Medenica.

Kako navodi, prikupljena su obaveštenja od mitropolita Joanikija, a od nadležnih pravosudnih organa Srbije zatraženo je saslušanje svedoka, bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića.

Jovanović, autor knjige „Ispovijest kako smo ubili Boga“, ukojoj se govori o pedofiliji unutar crkve, otpužio je episkopa budimljansko-nikšićkog Mitropolije crnogorsko primorske Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov preminulog mitropolita Amfilohija. (kraj) dareno, mediji su objavili poziv Jovanoviću za saslušanje početkom jula u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u svojstvu svedoka. Kako piše u pozivu, saslušanje se odnosi na postupak protiv MPC i mitropolita Joanikija zbog učešća u prikrivanju krivičnog djela obljuba sa detetom. (Kraj) dar/dj

Share: