Dogovor o ambasadorima

17:09 20. 03. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

SARAJEVO - Predsedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) danas je dalo saglasnost za imenovanje novih ambasadora, konzula i šefova misija širom sveta, pa će tako Obrad Kesić biti ambasador pri Evropskoj uniji (EU), Sven Alkalaj u SAD, a Zlatko Lagumdžija pri Ujedinjenim nacijama.

Imena ambasadora koje je nominovao član Predsedništva BIH Denis Bećirović već su ranije bila poznata, a danas je obznanjeno koga Željko Komšić i Željka Cvijanović šalju u diplomatske misije, prenosi Klix.ba.

Komšić je predložio nekadašnjeg ambasadora pri UN Svena Alkalaja za SAD, novinar Dario Novalić će biti ambasador u Sloveniji, Vanja Filipović sa mesta ambasadora u Velikoj Britaniji ide za šefa misije pri NATO, Slavko Matanović ide za ambasadora u Jordan, Danka Savić biće šefica misije u međunarodnim organizacijama u Austriji, a Mato Zeko u Japan, dok će Dragan Mihaljević biti konzul u Istanbulu.

Željka Cvijanović je za ambasadore predložila Sinišu Berjana za Kinu, Sinišu Bencuna za Austriju, Dragana Vukovića za Grčku, Dragana Jaćimovića za Severnu Makedoniju, Obrada Kesića za EU i Aleksandru Vranješ za Srbiju.(kraj)  dar/ivt/bdr

Share: