Preti izgubljena decenija

19:54 27. 03. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Potencijalni rast globalne ekonomije do kraja decenije najslabiji je u poslednjih 30 godina, saopštila je danas Svetska banka, koja navodi da je to posledica pandemije korona virusa i rata u Ukrajini.

Za globalnu ekonomiju ovo bi mogla da bude izgubljena decenija, a sadašnji pad potencijalnog rasta ima ozbiljne implikacije na sposobnost sveta da se uhvati u koštac sa sve većim nizom izazova koji su jedinstveni za naše vreme, među kojima su siromaštvo koje se ne smanjuje, razlike u prihodina i klimatske promene, rekao je glavni ekonomista Svetske banke Indermit Gil, prenosi Blumberg.

Novo istraživanje Svetske banke ukazuje na krhku globalnu ekonomiju koja se tetura zbog rata u Ukrajini i napora da se ponovo otvori nakon najmračnijih dana pandemije. Pored toga, mnoge ekonomije, uključujući kinesku, suočavaju se sa demografskim krizama koje su primorale vlade da podstiču veće rađanje ili da pomeraju granicu za odlazak u starosnu penziju, što sada radi Francuska i još neke zemlje. (kraj) is/bdr

 
Share: