Preminula Tina Tarner

20:58 24. 05. 2023. FoNet | Velimir Ilić

CIRIH -  Jedna od najvećih rok pevačica i najharizmatičnijih zvezda na rok sceni Tina Tarner umrla je u 83. godini, potvrdio je danas njen portparol.

"Tina Tarner, 'Kraljica rokenrola, umrla je danas mirno u 83. godine nakon duge bolesti u svom domu u Kusnahtu blizu Ciriha u Švicarskoj", objavio je Skaj njuz saopštenje portparola.

"Svet je izgubio muzičku legendu i uzor", navedeno je u saopštenju.

Rođena je kao Ana Me Bulok; 26. novembra 1939. godine u Americi, globalno popularna kao "kraljica rock 'n' rolla", postala je poznata kao pevačica benda Ajk & Tina Tarner, pre nego što je posle razlaza sa szuprugom Ajkom započela uspešnu dugogodišnju solo karijeru.

Duo Ajk & Tina Turner raspao se 1976. godine, a Tina se na scenu vratila 80-ih godina i albumom "Private Dancer" iz 1984. sa hitom "What's Love Got to Do with It" osvojila nagradu Gremi.

Uz izuetnu energiju na sceni, publika će pamtiti Tinu Tarner po hitovima "Better Be Good to Me", "Private Dancer", "We Don't Need Another Hero", "Typical Male", "The Best", "I Don't Wanna Fight".

Tokom svetske turneje nazvane "Break Every Rule" 1988. godine postavila je novi Ginisov rekord sa 180.000 ljudi u publici, što je najvećim broj okupljenih na koncertu nekog solo izvođača.

Tina Tarner glumila je u filmovima Tommy (1975), Mad Max Beyond Thunderdome (1985) i Last Action Hero (1993).

Godine 1993. objavljen je What's Love Got to Do with It, biografski film adaptiran prema nenoj autobiografiji "Ja, Tina: Moja životna priča".

Povukla se sa scene 2009. godine nakon turnjeje kojom je obeležila pola veka na sceni, a 2018. postala je tema džuboks mjuzikla Tina.

Prodala je više od 100 miliona ploča širom sveta i izborila mesto među najprodavanijim muzičarima i izvođačima svih vremena.

Osvojila je 12 nagrada Gremi, a magazin Rolling Stone uvrstio ju je među 100 najvećih umetnika svih vremena i 100 najvećih pevača svih vremena.

Tarner ima zvezdu na u holuvudskom bulevaru slavnih, a dvaput je uvrštena u Kuću slavnih rokenrol zvezada - sa Ajkom Tarnerom 1991. i kao solo umetnica 2021. (kraj) vip

Share: