Potraga za telima streljanih

08:36 28. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Poslednji preživeli svedok konačno prekinuo je ćutanje i rekao gde su tela 47 streljanih vojnika Vermahta koje je Francuski pokret otpora pre 79 godina streljao i pokopao na nepoznatoj lokaciji., jvalja agencija DP:

Potraga je počela u utorak, uz moderna sredstva poput radara sposobnog da prodre kroz gornji slojh tla, javila je televizija Frans 3. 

Ako ostaci budu pronađeni, nemačka komisija za ratne grobnice će pokrenuti proceduru za ekshumaciju i dostojanstvenu sahranu na nekom nemačkom vojnom groblju, saopštilo je francusko ministarstvo odbrane.

Nemački vojnici su streljani u junu 1944. godine, posle masakra nad stanovništvom Tila i uništenja francuskog sela Oradur-sur-Glen. Taj zločin je postao simbol nacističkog varvarstva u Francuskoj.

Zločin su počinili esesovci.

Odrajine se zna da su vojnici regularnog Vermahta i jedna Francuskinja optužena za kolaboraciju streljani u šumskom predelu na jugu Francuske, ali do sada niko od umešanih nije rekao gde.

Poslednji preživeli svedok, koji je progovorio o lokaciji, je napunio 98 godina.

Prema njegovom iskazu, streljani su sahranjeni u dve grobnice. Za jednu sa 11 tela, izgleda da se ipak znalo još od 1967. Ostali bi trebalo da su u zemlji stotinak metara dalje, navodi DPA.. (kraj) dep/dj

Share: