Nedostaju desetine hiljada nastavnika

11:01 29. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačkom školstvu nedostaje desetine hiljada nastavnika. Bez suštinskih promena, problem će se samo zaoštravati, upozoravaju stručnjaci, naglašavajući da manjak nastavnog kadra ugrožava obrazovanje mladih, prenosi agencija DPA:

Pre svega, država treba da privuče više mladih na studiranje za nastavnike, navodi se u zajedničkoj studiji Fondacije Robert Boš (Bosch), Fondacije Bertelsman (Bertelsmann), Centra za razvoj visokog obrazovanja i Udruženja donatora.

Sadržaj i struktura tih studija treba da budu fleksibilniji i više okrenuta praksi, ocenjuju autori.

Stručnjaci okupljeni oko projekta Monitoring obrazovanja nastavnika pozvali su saveznu vladu, pokrajine, univerzitete i sve druge uključene u obrazovanje da unaprede obuku nastavnog kadra.

Prema studiji Obuka nastavnika u tranziciji, obrazovanju i učenju predstoje fundamentalne promene ulaskom u proces digitalizacije i veštačke inteligencije.

Međutim, deficit nastavnika je ogroman. Procene se uglavnom vrte oko 40.000 nastavnika, ali neke prognoziraju i do 80.000. Istovremeno, sve manje mladih se upisuje na studije za nastavnika, a sve više upisanih odustaje ili prelazi na nešto drugo.

Uz to, povećava se broj đaka u osnovinim školama, ali uz zabrinjavajuće signale sve slabijeg znanja.

Udruženje predlaže preispitivanje obrazovanja nastavnika, koji sada nameće obuku iz dva predmeta. U međunarodnoj praksi je drugačije i iskustva pokazuju da je jedan predmet sasvim adekvatan.

Dalje, obrazovanje nastavnika treba ranije i dublje da se osloni na praksu.

Opšte je potreban i dodatni fokus na upoznavanje budućih nastavnika sa medijima i na medijsku pismenost, a ubuduće će biti nezaobilazna obuka nastavnika sa potencijalom, rizicima i ograničenjima veštačke inteligencije, naveo je DPA (kraj)dep/dj

 
Share: