Nemačka pomoć Ukrajini

21:08 06. 07. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka je u apsolutnim brojevima postala drugi po obimu donator vojne pomoći Ukrajini, pokazali su podaci Instituta za globalnu privredu IfW iz Kila.

Prema navodima agencije DPA, Nemačka je od 25. februara do 31. maja iznos pomoći koju je obećala povećala sa 3,26 milijardi na 7,5 milijardi evra, saopštio je u četvrtak IfW.  

Taj paket pomoći sadrži i još tenkova, protivvazdušne sisteme Iris-T i drugo oružje za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Najveću vojnu pomoć Ukrajini namenile su SAD, ukupno 42,8 milijardi evra.

Ukupna suma vojne pomoći koja je namenjena Ukrajini povećala se za više od 13 milijardi evra na oko 165 milijardi. Danska je samo za ovu godinu obećala dve milijarde, koje uključuju i tenkove Leopard-2. Poljska je, prema navodima IfW, najavila dva nova paketa vojne pomoći ukupne vrednosti 581 milion evra.

Ipak, do sada je isporučeno samo malo više od polovine teškog oružja za koje se svet obavezao da će poslati Ukrajini. Partneri poput SAD, Nemačke i Velike Britanije znatno su povećali obećanja, ali stvarno isporučena pomoć zaostaje za rečima.

S druge strane, Češka, Poljska, Slovenija i Slovačka poslale su više od 80 odsto teškog oružja koje su obećale. (kraj) dep/mk

Share: