Šta može Taurus

15:58 12. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nazire li se zaokret u stavu nemačke vlade o krstarećim raketama koje za sada odbija da pošalje Ukrajini? Ne samo Kijev, nego i pojedini političari iz vladajuće koalicije povećavaju pritisak na Berlin da odobri slanje raketa iz arsenala Bundesvera.

Kabinet kancelara Olafa Šolca je oprezan jer rakete Taurus mogu da napadnu ne samo ruske snage u dubini okupirane ukrajinske teritorije, nego i ciljeve u samoj Rusiji.

Šta Taurus može? Raketni projektil Taurus KEPD-350 Bundesver opisuje kao oružje nove generacije koje omogućava gađanje "važnih ciljeva na velikoj udaljenosti".

Ima domet od 500 kilometara, pa piloti lovaca koji ih ispaljuju ne moraju da zalaze blizu protivavionske odbrane na neprijateljskoj teritoriji.

Projektil za sada mogu da nose lovci Tornado i Jurofajter. Dugačak je oko pet metara i mase oko 1.400 kilograma.

Pogoni ga sopstveni raketni motor, a o navođenju do mete se staraju četiri autonomna sistema za navigaciju. Taurus je u stanju da prati konture terena u niskom letu na 50 metara iznad tla, što otežava radarsku detekciju.

Projektil, navodi Bundesver, može da probije i "veoma ojačanu strukturu cilja," poput zida bunkera. Po balističkom prodoru u unutrašnjost, detonira se bojeva glava sa 480 kilograma eksploziva.

Proizvođač Taurusa je jedna filijala kompanije MBDA. Bundesver te projektile na raspolaganju ima od 2005. godine, kada je naručio 600 komada. Tada je cena po jedinici bila oko milion evra. (kraj) dep/mk

Share: