Upozorenje novinarima

19:43 14. 08. 2023. FoNet | Boris Drenča

BERLIN - Nemačko udruženje novinara (DJV) savetovalo je zaposlenima u medijima da ne putuju u Tursku bilo iz profesionalnih ili privatnih razloga, javlja agencija DPA.

"Svaki novinar koji je ikada kritikovao Tursku, njenog predsednika ili vladajuću stranku AKP u svojim člancima i na društvenim mrežama treba da se drži dalje od zemlje", navelo je Nemačko udruženje novinara.

Turske vlasti su početkom avgusta na kratko uhapsile poslanicu Levice u nemačkom parlamentu Gokaj Akbulut.Poslanicu Levice nakratko su uhapsili 3. avgusta razlog je bila  "navodne terorističke propagande", rekla je Akbulutova za list Manhajmer morgen (Mannheimer Morgen).

Hapšenje je još jednom pokazalo "da Erdoganova autokratija svoje kritičare vidi kao militantne neprijatelje države i da ih progoni kad god ima priliku", rekao je predsednik udruženja novinara e Frank Iberal (Überall), govoreći o turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Ako čak ni poslanički imunitet ne može da zaštiti od hapšenja, opasnost za novinare je još veća, dodao je Iberal. (kraj) bdr

Share: