Topi se poverenje u demokratiju

08:47 18. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Poverenje nemačkih građana u demokratiju se rapidno topi, a još brže poverenje u političke partije, ukazuje novo izdanje jedne redovne studije, javlja agencija DPA.

U istovetnom istraživanju pre dve godine, umereno ili malo poverenje u nemačku demokratiju iskazalo nešto manje od trećine ispitanika. Takav stav ovog leta iskazalo je više od polovine, njih 54 odsto.

Prema studiji koju je u četvrtak predstavila Fondacija Kerber (Körber-Stiftung), još je dramatičniji gubitak poverenja građana u partije.

Poverenje u političke stranke 2020. imalo je 29 odsto građana, već 2021. bilo ih je ravno petina, a njihov udeo je sada na samo devet odsto. Reprezentativno istraživanje za fonadciju u julu je uradila agencija polisi meters (policy matters), anketom 1.113 birača.

Oko polovina ispitanika je rekla da su im važni život u slobodi, jednakost pred zakonom, pravo na slobodno izražavanje mišljenja i slobodni i tajni izbori.

Istovremeno, 71 odsto anketiranih je ocenilo da vodeći u politici i medijima žive u svom svetu i da sa visine posmatraju "obično" stanovništvo, a skoro polovina, 46 odsto, smatra da u zemlji ima malo ili nimalo pravde.

Želju da snažnije učestvuje u važnim odlukama, prema anketi, ima 86 odsto građana - među njima, 91 odsto smatra da je to važno u lokalu, a 85 odsto na državnom nivou.

Međutim, 56 odsto ispitanika se slaže da su za rešavanje problema potrebnio "moćni i probojni političari sposobni za brzo i otresito odlučivanje."

Sven Teclaf (Tetzlaff) iz Fondacije Kerber rezultatie ankete tumači kao signal erozije poverenja koje Nemci gaje za demokratiju i demokratske institucije. "U kombinaciji sa ekonomskim tegobama, to je uznemirujuć razvoj," rekao je Teclaf.

Uz to, polovina anketiranih je rekla da sumnja u sposobnost Nemačkeza predstojeću transformaciju. Taj stav, ocenjuje Teclaf, "značajno koči neophodnu volju ljudi za promene i savladavanje velikih izazova." (kraj) dep/dj

Share: