Manje posla nego 2019.

09:15 18. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemački ugostitelji su u prvoj polovini 2023. bolje poslovali nego veći promet nego u prethodnoj, ali još su ispod predpandemijskog prometa, saopštio je u četvrtak savezni zavod za statistiku. Relni promet, očišćen od inflatornog povećanja cena, promet ugostiteljstva je bio 10,4 odsto ispod onog iz 2019, navodi agencija DPA.

Prema proceni nemačkog udruženja hotelijera i ugostitelja Dehoga, njihova branša će četvrtu godinu zaredom poslovati sa gubitkom. "Situacija ostaje ekstremno izazovna", rekao je predsednik Dehoga Gvido Celik (Guido Zöllick).

On je ponovo upozorio da će eventualno vraćanje punog porez na dodatu vrednost na obroke u restoranima "unapred programirati zatvaranje još lokala". rekao je Celik.

Vlada je PDV na hranu u gastronomiji u vreme pandemije oborila sa 19 na sedam odsto, a to je zbog kasnijeg strahovanja od energetske krize produžila do kraja 2023.

U prvih šest meseci promet je u ugostiteljstvu porastao za realnih 5,8 odsto, a nominalno, bez obračuna inflacije, za čak 15,8 odsto i time premašio pretkrizni za 9,6 procenata.

Razlika realnog i nominalnog prometa ilustruje koliko su poskupele usluge ugostiteljstva - tome su, uz ostalo, doprineli i poskupljenje namirnica, i troškova za osoblje i energiju, navode statističari.

Restorani, gostionice i slični lokali zabeležili su realni rast prometa od 1,2, a nominalno 11,6 odsto. Još veći rast prometa imali su hoteli i objekti za prihvat gostiju, sa rastom od realnih 17,6 i nominalnih 27,3 odsto. (dep)/dj

Share: