Slabe ocene nemačkim školama

18:44 30. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Kvalitet školstva u Nemačkoj je prilično opao - sudeći prema rezultatima ankete u kojoj je samo 27 odsto učesnika škole u svojoj pokrajini ocenilo kao dobre ili veoma dobre.

Taj udeo je 2014. bio 38 odsto, saopštio je ekonomski institut Ifo koji je sproveo istraživanje.

"Zadovoljstvo Nemaca školskim sistemom je na rekordno niskom nivou", naveli su autori studije.

"Rezultati su alarmantni", rekao je predstavnik Ifo, profesor Ludger Vesman (Wößmann) u sredu u Minhenu.

Većina anketiranih građana, 68 odsto, želi standardizovane testove iz matematike i nemačkog jezika širom države, a čak 86 odsto standardizovane maturske ispite.

Tri četvrtine ispitanika protivi se ukidanju ocena i zalaže se da učenici sa lošijim uspehom ponavljaju razred.

U reprezentativnoj anketi sa preko 5.500 učesnika, 79 odsto je reklo da se tokom pandemije kvalitet školskog obrazovanja pogoršao. Da je nedostatak nastavnika ozbiljan problem navelo je 77 odsto.

Dokvalifikacija nastavnika za predmete gde nedostaje kadra je moguće rešenje, reklo je 79 odsto ispitanika, dok 64 odsto veruje da treba dati šansu i početnicima.

S druge strane, 81 odsto je protiv više učenika u razredima. 

Dve trećine učesnika ankete kazalo je i da je manjak sredstava za škole i "inertnost sistema" ozbiljan problem. Čak "74 odsto kaže da država treba više da ulaže u obrazovanje", rekao je Vesman.

Tri četvrtine anketiranih navelo je i da školska i obrazovna politika prilično utiču na to za koga će glasati na pokrajinskim izborima. (kraj) dep/mk

Share: