Hamas išao na reakciju Izraela

11:48 13. 10. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD -  Hamas je surovim napadom svesno želeo da isprovocira odgovor Izraela kako bi, između ostalog, onemogućio pomirenje te zemlje sa arapskim državama, poput Saudijske Arabije, koja je ključni igrač, a sa kojom je već najavljeno istorijsko pomirenje, izjavio je Petar Bošković koji je više puta boravio u mirovnim misijama srpske vojske na Bliskom istoku.

ošković je u emisiji Pola sata Demostata podsetio da je Izrael već otoplio odnose sa drugim arapskim državama u okruženju, poput Egipta, Libana, Jordana, svestan da, kako bi završio "posao kod kuće", odnosno rešio palestinsko pitanje, mora da se obezbedi da ga ne napadaju komšije.

"Takvi dogovori smetaju Iranu i, naravno, Hamasu. Kada kažem Hamas i Iran, sklon sam tome da stavim znak jednakosti. Da nema Irana, Hamas bi teško funkcionisao bez podrške u svakom smislu. Vidimo da se oni sada ograđuju, to je jezik koji je Iran razumeo - da ne sme priznati da daje podršku, ali na terenu vidmo da stoje iza toga, jer Hamas nema kapacitete da sam ovakvu stvar izvede", navodi Bošković. (kraj) vbr/bdr

Share: