Šilja - reč godine

11:50 24. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ko je Šilja, odnosno Goofy, u engleskom originalu? I stari i mladi znaju Diznijevog junaka. Na Frankfurtskom sajmu knjiga "goofy" je proglašena za omiljenu reč mladih u Nemačkoj ove godine.

Goofy je trapava i luckasta osoba koja druge zasmejava - baš kao najbolji drug Mikija Mausa.

U Nemačkoj svake godine mladi biraju omiljenu reč, u više rundi. Reč goofy je sada pobedila sa 39 odsto u glasanju koje je počelo još 7. juna.

Inače je interesovanje bilo veće nego ikad - učestvovale su stotine hiljada ljudi, ali su se računali samo glasovi dece i mladih od 10 do 20 godina.

Izbore je organizovala izdavačka kuća Langenšajt (Langenscheidt).

Na drugom i trećem mestu bile su reči isto iz engleskog - "side eye", neko ko nekog drugog ili neku situaciju uzdržano posmatra iz prikrajka, i "NPC".

"NPC", odnosno "non-player-character", slična je sumnjalu sa drugog mesta i opisuje osobu koja pasivno posmatra događaje oko sebe.

Prošle godine pobedio je takođe anglicizam "smash" koji ima više značenja, kao "razbiti", početi nešto sa nekim, "pokupiti" nekoga.

Langenšajt omijenu reč mladih traži već petnaest godina. Od 2020. mladi glasaju, dok je ranije to činio žiri.

Na glasanju važe određeni kriterijumi - na primer prijave sa rasističkim, seksističkim i homofobnim rečima ne dolaze u obzir. (kraj) dep/mk

Share: