Katedrala i dalje zatvorena

12:02 27. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Rizik terorističkog napada je do daljeg zatvorio vrata katedrale u Kelnu. Svi verski obredi se nastavljaju, "ali nažalost turističke posete nisu moguće", rekao je u utorak šef obezbeđenja katedrale Oliver Gasen (Gassen) za agenciju dpa.

Drugim rečima, "između bogosluženja, katedrala je zatvorena". 

Gotska katedrala u Kelnu je, prema raznim izvorima, najposećeniji turistički objekat u Nemačkoj. Samo između Božića i Nove godine obično je poseti više od 100.000 ljudi.

Ove godine, moguća pretnja to onemogućava.

To je šteta, rekao je prorektor katedrale Gvido Asman (Guido Assmann), jer "ljudi iz dalekih zemalja dolaze na nekoliko dana u Keln i razočarava ih ako ne mogu da posete katedralu".

"Bezbednost je ipak na prvom mestu", dodao je, ocenivši da pretnja terorizma sigurno ne bi odvratila vernike. "Vernici dolaze – Božićna misa je bila posećenija nego prošle godine", rekao je Asman, šef uprave katedrale.

Pozivajući se na izvore iz službi bezbednosti, dpa navodi da se pojavila moguća pretnja napadom jedne islamističke grupe na Kelnsku katedralu i na jednu crkvu u Beču u Novogodišnjoj noći.

Četiri osobe su uhapšene u Austriji tokom istrage te islamističke mreže. Kako je saopštilo austrijsko javno tužilaštvo, trojica su pod istragom zbog članstva u organizaciji povezanoj sa terorističkim zločinima. (kraj) dep/mk

Share: