Priprema za pobedu Trampa

20:18 24. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka treba da se pripremi za moguću pobedu Donalda Trampa (Trump) na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama u novembru, izjavio je vladin koordinator za transatlantske odnose Mihael Link (Michael).

Tramp je pobedio na prva dva unutarstranačka nademtanja republikanaca - u utorak u Nju Hempširu i prošle nedelje u Ajovi. Iako nisu odlučeni ni stranački niti oni pravi izbori, Berlin mora da bude spreman jer na kraju je ipak moguće da se Tramp vrati u Belu kuću, rekao je Link za dpa.

"U ovom slučaju, moramo da forsiramo takozvanu strategiju 'krofne'. To znači da se oslanjamo na kontakte u njegovom okruženju", istakao je nekadašnji poslanik nemačkih liberala (FDP).

Ovakva strategija najbolje funkcioniše, objasnio je, kada se povezuju zajednički interesi, na primer u ekonomskim odnosima i trgovini.

"U SAD ima dovoljno aktera, kao što su preduzetnici i guverneri, koji ne žele da im Tramp naudi, na primer pokretanjem trgovinskog rata sa Evropskom unijom", rekao je Link.

Nemačka i Evropa vreme do izbora u Americi moraju da iskoriste da osnaže svoju konkurentnost.

"Evropa mora da bude ozbiljan, jak partner - to važi za privredu, ali i za pravednu raspodelu tereta u NATO."

Tramp je dok je bio predsednik kritikovao evropske zemlje, među njima i Nemačku, zbog nedovoljnog izdvajanja novca za odbranu.

Link je ocenio da su šanse jedine preostale Trampove konkurentkinje na unutarstranačkim izborima Niki Hejli (Nikki Haley) tanke.

"Ali ako izdrži do stranačkih izbora u svojoj državi, Južnoj Karolini, iznenađenja su moguća, iako nisu verovatna."

Posle glasanja u Nju Hempširu u novembru je sve izglednije ponovno sučeljavanje aktuelnog demokratskog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i Trampa.

Širom Amerike, Tramp u anketama ima podršku od skoro 68 odsto, a Niki Hejli samo nešto više od 12 odsto. (kraj) dep/mk

Share: