Hitno nastaviti dijalog

15:10 28. 02. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

VAŠINGTON - Američki Stejt department pozvao je danas Beograd i Prištinu da hitno nastave razgovore o upotrebi dinara na Kosovu, uz posredovanje Evropske unije (EU).

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju razgovore vođene 27. februara u Briselu uz podršku EU o novoj valutnoj regulativi Centralne banke Kosova (CBK) koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Stejt departmenta, koji je naglasio da su
SAD bile jasne u izražavanju zabrinutosti u vezi sa novom uredbom CBK.

Dijalog uz podršku EU "pravi je kanal za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa Kosova i Srbije", naglasio je portparol Stejt departmenta.

"Ponavljamo naše pozive i Kosovu i Srbiji da deeskaliraju tenzije i da se ozbiljno i hitno angažuju u naporima za postizanje mirnih i produktivnih odnosa u okviru dijaloga koji vodi EU", dodao je portparol Stejt departmenta u pisanom odgovoru za Radio Slobodnu Evropu.

Razgovori u Briselu uz posredovanje specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka završeni su bez konkretnih rezultata.

Lajčak je rekao 27. februara da su razgovori o uredbi CBK o zabrani upotrebe dinara na Kosovu "važan prvi korak ", ali da "mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora", te da će "biti neophodni dodatni sastanci". (kraj) vem/dj

Share: