Korak nazad u poverenju

16:56 22. 04. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

NJUJORK - Šefica Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je neophodna temeljna istraga zasnovana na činjenicama u vezi sa slučajem incidenta u Banjskoj od 24. septembra 2023. godine i da je to "politička neophodnost kako bi se izbeglo ponavljanje".

Ona je istakla da je proces opoziva gradonačelnika u Leposeviću, Severnoj Mitrovici, Zubinom potoku i Zvečanu počeo prošle godine kada su kosovski Srbi prikupili dovoljno potpisa da bi se pokrenula procedura i da je proces okončan juče, bez bezbednosnih incidenata, ali su samo 243 od 46.556 glasača iskoristilo svoje pravo glasa.

"To stvara uslove da se produži ovo krhko pitanje koje još nije rešeno", rekla je Zijade.

Ona je, govoreći i o uredbi Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama, ocenila da to stvara probleme za manjinsku zajednicu i pozvala strane da rade zajedno kako bi pronašle praktična rešenja u bliskoj budućnosti.

Zijade je dodala da je u 2023. došlo je do mnogih koraka unazad u uspostavljanju poverenja između etničkih zajendica i da se treba smiriti zapaljiva retorika u oba smera. (kraj) vip/and/bdr

Share: