Novi sporazum o AI

09:15 21. 05. 2024. FoNet | Miloš Janković

SEUL - Očekuje se da će svetski lideri usvojiti novi sporazum o veštačkoj inteligenciji (AI), na samitu koji počinje danas u Seulu i na kome će biti reči o potencijalnim rizicima AI, ali i o načinima promovisanja njenih prednosti i inovacija, prenosi Asošijeted pres (AP).

Samit o veštačkoj inteligenciji u Seulu je nastavak novembarskog inauguracionog samita o bezbednosti veštačke inteligencije u Blečli parku u Velikoj Britaniji, gde su se zemlje učesnice složile da rade zajedno na obuzdavanju potencijalno "katastrofalnih" rizika koje predstavlja galopirajući napredak u AI.

Dvodnevni sastanak - koji zajedno organizuju vlade Južne Koreje i Velike Britanije - održava se u momentu kada velike tehnološke kompanije poput "Meta", "OpenAI" i "Google" predstavljaju najnovije verzije svojih AI modela.

Južnokorejski predsednik Jun Sukjul i britanski premijer Riši Sunak večeras će sa drugim svetskim liderima, liderima industrije i šefovima međunarodnih organizacija održati virtuelnu konferenciju, dok je za sredu u Seulu predviđen sastanak ministara za digitalnu tehnologiju, stručnjaka i drugih.

"Prošlo je samo šest meseci otkako su se svetski lideri sastali u Blečliju, ali čak i u ovom kratkom vremenskom periodu, pejzaž veštačke inteligencije se dramatično promenio. Tempo promena će samo nastaviti da se ubrzava, tako da se i naš rad mora ubrzati", rekli su Jun i Sunak u zajedničkom članku objavljenom u južnokorejskim i britanskim medijima.

Dok je sastanak u Velikoj Britaniji bio usredsređen na pitanja bezbednosti veštačke inteligencije, dnevni red ovonedeljnog skupa proširen je i na "inovaciju i inkluzivnost", rekao je novinarima u ponedeljak zamenik direktora nacionalne bezbednosti Južne Koreje Vang Junjong.

Vang je rekao da će učesnici kasnije "razgovarati ne samo o rizicima koje predstavlja veštačka inteligencija, već i o njenim pozitivnim aspektima i o tome kako može da doprinese čovečanstvu na uravnotežen način".

Sporazum o veštačkoj inteligenciji će uključiti rezultate razgovora o bezbednosti, inovacijama i inkluzivnosti.

Lideri Grupe sedam bogatih demokratija – Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Velike Britanije – pozvani su na virtuelni samit, zajedno sa liderima Australije i Singapura i predstavnicima UN, EU, "OpenAI" , "Google", "Meta", "Amazon" i "Samsung", saopštila je Kancelarija predsednika Južne Koreje. (kraj) mjj/dj

Share: