Evroservis

Portparol Evropske unije Peter Stano

Kašnjenje u Mapi puta

07. 10. 2022. 11:14 | FoNet | Vera Barišić

PRIŠTINA - Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da primena energetskog sporazuma, odnosno Mape puta kasni zbog tehničkih aspekata i da je EU od Beograda i Prištine zatražila da se time pozabave, bez odlaganja, preneo je danas Kossev.

"U pitanju su pojedine tehničke karakteristike", naveo je Stano u pisanom odgovoru za Albanian post na pitanje o zastoju u sprovođenju sporazuma o energetici na severu Kosova, odnosno Mape puta koja je dogovorena letos.

On je rekao da su "kašnjenja u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata, za koje je EU tražila od strana da se njima pozabave bez odlaganja".

Stano je istakao da EU radi sa svim uključenim stranama s ciljem pronalaženja načina za prevazilaženje trenutnog kašnjenja u primeni i da EU nudi instrukcije kako da se odgovori na otvorena pitanja.

Prema njegovim rečima, EU olakšava dijalog između strana, ali nije arbitar i konačnu odgovornost za uspešnu primenu energetskih sporazuma i Mape puta imaju dve strane.

On je naglasio da EU pažljivo prati aktivnosti obe strane u vezi sa energetskom Mapom puta u svojstvu posrednika i garanta sporazuma o dijalogu.

"Operator Sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova, Kosovska kompanija za distribuciju električne energije i Elektrosever su u redovnoj komunikaciji. Oni takođe redovno izveštavaju EU i SAD", dodao je Stano. (kraj) vbr/dj

Share: