Promo

Premijera restauriranog filma

Nastavak projekta A1 Kinoteka

20. 09. 2021. 13:30 | FoNet

BEOGRAD - Premijerom digitalno restauriranog filma „Sezona mira u Parizu“ Predraga Golubovića, najavljen je nastavak projekta A1 Kinoteka.

Ostvarenje iz 1981. godine nastavlja život u punom kvalitetu slike i tona zahvaljujući projektu „A1 Kinoteka“, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija.

Projekcijom filma „Sezona mira u Parizu“ Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 najavile su nastavak saradnje kojom će za buduće generacije biti sačuvano još 10 naslova, pored dosadašnjih 20, koja su od izuzetnog značaja za domaći i evropski film.

Glavne uloge u filmu „Sezona mira u Parizu“ tumače poznata imena domaćeg filma Dragan Nikolić, Predrag Miki Manojlović, kao mnogi priznati evropski glumci poput Marije Šnajder, Alide Vali, Raf Valonea, Alan Nuria, Erland Josefsona, Danijela Želana, Paskala Petia, Džejne Čaplin i Saše Darvina.

Ovaj antiratni film otvara mnoga pitanja sa kojima se evropsko društvo susrelo tokom i nakon drugog svetskog rata, pred gledaoce postavlja pitanje u kakvom svetu živimo, a ujedno imajući u vidu godinu snimanja, pruža vizionarski pogled na svet.

„Sezona mira u Parizu je značajno delo domaće kinematografije, na koji Kinoteka želi da ukaže posle 40 godina od njegovog nastanka, ne samo zbog toga što uloge tumače poznata imena srpskog i evropskog filma, već zato što i priča u prvi plan pored ljubavnog odnosa između glavnih likova postavlja i ozbiljna društveno-politička promišljanja koja se čini da su i danas aktuelna“, izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Besplatne projekcije za beogradsku publiku planirane su za 15 i 16. oktobar u 20:30 časova u sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj br. 1. (kraj) dep

Share: