Promo

Novi uspeh Mercatora

Prihodi 1,6 milijardi evra

25. 11. 2021. 15:04 | FoNet

BEOGRAD - Mercator Grupa je povećala prihode na svim tržištima na kojima posluje. Maloprodaja Mercator Srbije je ove godine, u odnosu isti period prethodne, ostvarila rast za 1,6%, saopšten9o je danas iz te kompanije

Mercator Grupa je u prvih devet meseci 2021. godine ostvarila sve ključne poslovne ciljeve i poboljšala svoje poslovne rezultate u odnosu na isti period prošle godine.

Prihodi od prodaje porasli su za gotovo 1% u posmatranom periodu i iznosili su 1,6 milijardi evra, pri čemu Grupa takođe beleži sličan rast prihoda od maloprodaje kao osnovne delatnosti.

Mercator Grupa je u prvih devet meseci ove godine u osnovna sredstva uložila 20,9 miliona evra, od čega je najviše bilo za obnovu prodajne mreže.

Operativna dobit iznosila je 57,6 miliona evra, neto dobit iz pomenutog perioda poslovanja 12,6 miliona evra, a normalizovani EBITDA je veća za 10,8% u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 139,3 miliona evra. Mercator Grupa je isto tako dodatno smanjila svoj neto finansijski dug u posmatranom periodu.

"Mercator je nakon mnogo godina uspeo smanjiti odnos između neto finansijskog duga i normalizovane EBITDA ispod pet puta, što dokazuje da strateške odluke daju prave rezultate. Finansijski zdrav i poslovno uspešan Mercator nije samo u interesu kompanije, zaposlenih i vlasnika, već i celog lanca od proizvođača do prehrambene industrije u Sloveniji i regionu. Mercator će nastaviti s digitalnom transformacijom poslovanja i insistirati na pružanju modernih, personalizovanih usluga i ponuda za kupce. Kako je Mercator Grupa deo Fortenova Grupe, možemo nastaviti sa strateškim ulaganjima, posebno u novi logističko-distributivni centar u Ljubljani i obnovu prodajne mreže“, rekao je predsednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić.

 

Poslovanje u periodu prvih devet meseci 2021. godine obeležila je epidemija COVID-19, što je zahtevalo donošenje dodatnih mera, kontinuirano prilagođavanje stvarnom stanju i posledicama pojedinačnih mera koje su preduzeli Vlada i drugi nadležni organi. Uspešno poslovanje zavisilo je uglavnom od brzog prilagođavanja poslovanja i zalaganju zaposlenih u Mercator Grupi. (kraj) dep

Share: