Promo

Art Link Festivala u Beogradu

Janoška otvara Festival

23. 06. 2022. 13:33 | FoNet

BEOGRAD - Ansambl Janoška, otvara Art Link Festival, na kome će u periodu od juna do septembra 2022. godine nastupiti pijanista Adi Nojhaus, kompozitor i pijanista Luis Ahijus, pijanista Alberto Fero, Ansambl Kamerata Balkanika, violončelista i trkač Toke Moldrup i brojna druga eminentna imena klasične muzike danas, saopštili su organizatori.

"Ansambl Janoška jedna je od najoriginalnijih grupa izuzetno talentovanih muzičara, koji su krajnje jedinstveni u izvođenju klasične muzike, džeza, Latino muzike i drugih žanrova. Njihova inspiracija je neiscrpna i zaslužuje pažnju i entuzijazam od strane svih”, o Janoški je rekao čuveni holivudski kompozitor Lalo Šifrin.

Veći deo festivalskog programa će biti realizovan u neposrednom prirodnom okruženju - čime ArtLink Festival želi da artikuliše važnost učešća slušalaca u svakodnevnom susretu sa umetnošću

Ansambl Janoška, širom sveta prepoznat po svom muzičkom poliglotizmu prevazilazi sve granice, a da ga pritom i dalje odlikuje klasično stilsko poreklo.

Ni sa čim uporedive transformacije muzičkog sadržaja prilagođenog publici delo su tri brata iz Bratislave - Ondreja i Romana Janoške koji sviraju violinu i Františeka Janoške za klavirom – i njihovog zeta Juliusa Darvasa iz Konstance na kontrabasu, koji će nastupiti na otvaranju sezone regionalnog Art Link Festivala na Beogradskoj tvrđavi 25.juna. Ulaz je slobodan!

Uz tematski okvir festivala “Zvuk vode”, ističe se da će koncerti biti priređeni u veličanstvenom ambijentu najpoznatijih tvrđava našeg regiona, što sloganu “Festivalski gradovi, umetnici za prirodu” daje dodatni šarm i opravdanost.

Nastojeći da ukaže na važnost obnovljivosti rečnih tokova i spomeničnog nasleđa, Art Link želi da u ovim posebnim ambijentima kroz muziku iznova oplemeni iskustvo slušalaca novim zvučnim izrazima.

Nesebična je i važna podrška generalnog sponzora UNIQA osiguranja, kao i produkcijska podrška koju je Art Link dobio od svojih partnera kompanije Zepter i Srbija Vode, grada Beograda, Beogradske tvrđave,lokalnih partnera, fonda za Zapadni Balkan i Evropske Unije.

Ansambl Janoška je – u pop žargonu – “bend uživo”. Emocionalna inteligencija i suptilni humor u interakciji umetnika sa publikom - te njihova majstorski inscenirana igra sa poznatim melodijama i efektnim iznenađenjima nanovo kreiranih muzičkih numera - mogu se pouzdati u uzbuđenje slušalaca koji gotovo uvek na kraju koncerta pokazuju svoju zahvalnost stojećim ovacijama.

Ondrej Janoška svira na violini Carlo Ferdinando Landolfi iz 1760. godine, koja mu je ljubazno posuđena iz Zbirke Porodice Goh. Roman Janoška nastupa na instrumentu Ferdinandus Gagliano Filius, Nikolai fecit Neap. iz 1769. godine, koji mu je posuđen ljubaznošću Zbirke Dr. Christiana Kuhna. František Janoška koristi Bezendorferove strune, dok Julius Darvas, Roman Janoška i Ondrej Janoška sviraju na Thomastik-Infeld strunama.

Posle nastupa Ansambla Janoška na velikoj festivalskoj sceni kod Pobednika, na Letnjoj sceni Nebojšine kule nastupiće Adi Nojhaus, potomak čuvenih klavirskih pedagoga i pijanista, Hajnriha i Stanislava Nojhausa. Za njim će, svega dva dana posle, beogradskoj publici se predstaviti i svestrana umetnička ličnost Luisa Ahiusa, kompozitora i pijaniste, pisca i muzičkog novinara, urednika važnih muzičkih publikacija na španskom govornom području. 

Koncertom Ansambla Janoška ujedno se otvara i bogata sezona nastupa u okviru regionalnog Art Link Festivala - sa programima na nekoliko destinacija u Srbiji i regionu.

Koncept Art Link Festivala ujedno predstavlja i Festivalski Hub za Zapadni Balkan ispred Evropske festivalske asocijacije (EFA) u okviru projekta EFFE Label putem kojega se festivalima aktivnim na razmeđu umetnosti, svog neposrednog okruženja i internacionalne otvorenosti dodeljuju pečati kvaliteta. (kraj) dep/dj

Share: