Predaja nije opcija

19:29 09. 07. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

LONDON - Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Otvorenog prvenstva Engleske u Vimbldonu, pošto je danas u polufinalu pobedio Kanađanina Denisa Šapovalova sa 3:0 - 7:6 (7:3), 7:5, 7:5.

Đokoviću je to sedmo finale Vimbldona, a za šestu titulu boriće se sa Italijanom Mateom Beretinijem, koji je u prvom polufinalu savladao Poljaka Huberta Hurkača sa 3:1.

Prvom igraču sveta biće to 30. grend slem finale u kome će pokušati da osvoji 20. titulu, po čemu bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Novak je još jednom pokazao zbog čega je trenutno neprikosnoveni vladar svetskog tenisa, jer je uspeo da pobedi u tri seta u meču koji je odigrao ispod svog maksimuma, a u dobrom delu je bio i u podređenom položaju.

Šapovalov je u prvom setu dominirao i izgledalo je da će bez većih problema dobiti taj deo meča, ali je u završnici pokazao da, bez obzira na tenisko umeće, i dalje nema mentalnu snagu neophodnu da se pobeđuje u velikim duelima i Novak je na kraju slavio u taj brejku.

U drugom setu to je još više došlo do izražaja, jer je Kanađanin u četvrtom i šestom gemu propustio pet šansi da napravi brejk, da bi na kraju bio surovo kažnjen kada je Đoković u 11. gemu realizovao jedinu brejk priliku u tom delu igre i poveo sa 2:0.

Iako je već tada bilo manje-više jasno da je meč rešen, Šapovalov je na početku trećeg seta još jednom pokušao da zapreti, ali ponovo nije iskoristio tri brejk šanse, nakon čega je potpuno pao.

Tako je Đoković svom mladom protivniku na najbolji način demonstrirao osnovno tenisko pravilo da mečeve ne dobija nužno onaj ko igra bolje, već ko osvaja ključne poene.

Šta to tačno znači vidi se iz podatka da je Đoković spasio čak 10 od 11 brejk šansi, koliko ih je imao Šapovalov, a sam je iskoristio po jednu brejk priliku u svakom setu.

Šapovalov je odigrao dosta hrabro i od prvog do poslednjeg poena je svaku loptu udarao svom snagom, što mu je doneo 40 direktno osvojenih poena, ali je zbog fantastičnih Novakovih odbrana napravio i 36 neiznuđenih grešaka.

Kod Đokovića je taj odnos bio 33-15, a posebno je impresivan podatak da je 33 izlaska na mrežu krunisao sa 28 poena, za šta verovatno deo zasluga pripada i njegovom treneru Goranu Ivaniševiću. Ovo je najvažniji turnir za mene. Nema zadrške kada stanem na teren, nema povlačenja. Kada izađem ovde, pokušavam da izvučem maksimum i da vidim šta će se desiti. Predaja nikad nije opcija, poručio je Đoković posle plasman u finale. (kraj) is/dpv

Share: