Srbija na Mundijalu

23:18 14. 11. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

LISABON - Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na prvenstvo sveta u Kataru, pošto je večeras u poslednjem kolu kvalifikacija u Lisabonu pobedila Portugaliju sa 2:1 (1:1) i osvojila prvo mesto u A grupi.

Do velike pobede fudbaleri Srbije su stigli pogocima Dušana Tadića u 33. i Aleksandra Mitrovića u 90. minutu, a gol za domaćine postigao je Renato Sančez u drugom minutu.

U najboljoj utakmici koju je naš nacionalni tim odigrao u poslednjih nekoliko godina ostvaren je podvig, jer je ostvarena pobeda na gostujućem terenu protiv jedne od najbolji selekcija u Evropi, i to posle preokreta.

Selektor Dragan Stojković uspeo da je uveri igrače da imaju i znanje i hrabrost da igraju na pobedu protiv svih protivnika. Naš legendarni fudbaler je danima najavljivao uspeh u Lisabonu i večeras se u Lisabonu videlo da nije pretio "praznom puškom".

Portugalci verovatno ne pamte kada ih je neko na njihovom terenu nadigao ovakako kako je to uradila Srbija. Svih 90 minuta naši fudbaleri su napadali, do kraja su verovali da mogu da pobede i zbog toga su nagrađeni golom Mitrovića.

Najbolji strelac u istoji našeg reprezentativnog fudbala nije bio u startnoj postvi zbog manjih zdravstvenih problema, ali je u drugom poluvremenu stegao zube, ušao u igru i fantastičnim udarcem odveo Srbiju na Svetski kup.

Stojković je večeras definitivno potvrdio da je na najboljem put da kao selektor dostigne visine na kojima je bio kao igrač. Izvanredno je psihološki pripremio tim i pronašao je pravu taktiku, a igrači zaslužuju čestitke zbog toga što su je ispoštovali od prvog do poslednjeg minuta.Posebno je bio impresivan način na koji su naši fudbaleri jednog od najboljih igrača sveta Kristijana Ronalda praktično isključili iz igre i on je svih 90 minuta bio neprimetan.

Srbija će drugi put zaredom igrati na šampionatu sveta, a u Katar odlazi bez poraza u kvalifikacijama, sa učinkom od šest pobeda i dva nerešena rezultata. (kraj) is/dpv

Share: