Održan Kristal kup

14:09 05. 12. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ovog vikenda u Beogradu održano je međunarodno takmičenje u umetničkom plivanju u pionirskoj kategoriji „22. KRISTAL KUP“ za devojčice i dečake uzrasta do 12 godina.

Ovogodišnji KUP  je jedan od najvećih kako po broju gostiju iz inostranstva tako i po ukupnom broju učesnika. Ukupan broj takmičara je 180, a ono što je od ove godine novo je učešće miks dueta i muškog takmičara u solo disciplini u kategoriji do 12 godina.

 

„Umetničko plivanje je sigurno jedan od najlepših, ali i najtežih sportova koji sve više zasluženo dobija na popularnosti. Upravo zato, zbog razmene iskustva kao i pažnje koju ova sportska disciplina zaslužuje, takmičenja ovog tipa su od velikog značaja za naš esnaf“, izjavila je Svetlana Kontić predsednica KSP Vračar i trener srpske reprezentacija u umetničkom i sinhronom plivanju na svetskim i evropskim takmičenjima od 2017. godine i dodala:

„Izuzetno sam srećna da na jednom mestu vidim veliki broj  mladih takmičara iz različitih država, jer je takmičenje pravi način da se promovišu prave vrednosti – sport, zdrav život, ali i odgovoran odnos prema prirodi i vodi. Upravo zato smo se odlučili da ostvarimo saradnju sa organizacijom Svaka limenka se računa i da voda koju služimo bude isključivo u aluminijumskim limenkama - ambalaži koja može beskonačno da se reciklira, a mi ne želimo da stvaramo otpad:“

U cilju smanjenja plastičnog otpada i podizanje svesti o zaštiti životne sredine, kao i značaju koji reciklaža ima za očuvanje planete zemlje, pre svega među najmlađima, organizatori 22. "Kristal kupa“ ostvarili su saradnju sa projektom “Svaka limenka se računa”, koji sprovodi Recan Fondacija u cilju smanjenja otpada.

Ekologija i sport su nerazdvojive kategorije, jer promovišu zdrav način života, a ova sportska manifestacija je prenela tu poruku.

Takmičenje je održano u zatvorenom bazenu Sportskog centra Mirko Sandić (bivši SROC ''Vračar''), u organizaciji Kluba za sinhrono i umetničko plivanje „Vračar“ uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda i Opštine Vračar, kao i Saveza za sinhrono plivanje Beograda i Saveza za sinhrono i umetničko plivanje Srbije. (kraj) dep/dj

Share: