Šumaher ikona Formule 1

11:19 26. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Mihaela Šumahera (Michael Schumacher) ćemo se uvek sećati kao ikone Formule 1 koji je uspešno vodio Ferarijev tim, izjavio je nekadašnji šef Formule 1 Berni Eklston (Bernie Ecclestone).

Eklston (93) je za dpa povodom 10. godišnjice Šumaherove nesreće na skijanju u Francuskoj rekao da je pogurao budućeg šampiona na početku karijere.

Šumaher je debitovao 1991. sa Džordanovim timom, ali je već u sledećoj trci nastupio za Beneton i 1994. i 1995. osvojio svoje prve titule šampiona sveta. Potom je prešao u Ferari gde je od 2000. do 2004. osvojio još pet titula.

"Znao sam da je bio talentovan. Edi Džordan (Eddie) je verovao u njega, imao je dobro oko. Mihael bi sigurno pronašao drugi kokpit, ali mi smo napravili neke prečice do Šumija. Ukrali smo ga Džordanu", seća se Eklston.

Šumaher je pomogao da dođe kraj periodu suše u Ferariju. "Jedan dan sedeli smo zajedno i pitao sam ga - ko će da vodi ovaj tim? I on je rekao - ja ću."

"On je to stvarno dobro radio. Umeo je da izvuče najbolje iz ljudi. Zadobio je poštovanje, slušali su ga", rekao je Eklston.

Kaže da stvarno nije mogao da razume zašto se Šumaher prvi put povukao 2006. i da je "sasvim normalan", "veoma fin momak".

"Nedostaje mi. On je zvezda i uvek će biti upamćen kao zvezda", rekao je Eklston za Šumahera koji se u javnosti nije pojavio od nesreće 29. decembra 2013. Ne zna se kakvo mu je zdravstveno stanje. (kraj) dep/mk

Share: