Penal nije lutrija

13:58 12. 02. 2024. Alesto | Aleksandar Stojanović

BEOGRAD - Ako je Crvena zvezda zaista planirala da titulu prvaka Evrope u finalu Kupa evropskih šampiona u Bariju osvoji na penale, to je genijalni i vrlo verovatno prvi put da je neko tako nešto uradio u istoriji, ako pogledate pravila iz jugoslovenskog prvenstva te sezone, izjavio je u intervjuu za podkast Alesto trener za penale, autor i istraživač Ben Litlton (Lyttleton).

Besan, jer je Engleska 2012. ponovo izgubila na penale, a selektor Roj Hodžson izjavio da su penali lutrija. dao se na istraživanje.

“Penali nisu lutrija, možeš značajno promeniti šanse da pobediš u penal seriji. Počni od toga da se potrudiš da prvi šutiraš u penal seriji”, objašnjava Litlton u podkastu Aleksandra Stojanovića.

Šanse da pobediš ako prvi izvodiš penale su 60 odsto,. pokazalo je njegovo istraživanje.

Takođe, ako proslavljaš gol posle penala šanse rastu u odnosu na to ako si hladnokrvan posle datog gola, tvrdi Litlton.

 Objašnjava da je uzimao u obzir teoriju brojeva, kao i psihologiju, ističući da golmani samo u 6 odsto slučajeva.ostaju na sredini gola, prilikom izvodjenja penala.

 

Oni se bacaju u stranu, pre svega jer se to od njih očekuje. Teoretski najviše šansi imate ako šutnete po sredini, naglašava Litlton.

On želi Srbiji da učestvuje u penal seriji na Evropskom, jer to znači da će proći grupu u kojoj je i njegova Engleska.

A ako budu šutirali penale, Litlton misli da bi trebalo da se tačno zna redosled i ko će gde šutirati.

On smatra da bi tačan redosled trebalo da bude odluka selektora, a ne igrača.

Igrač treba da odluči sam gde će šutirati posle serije treninga u kojima će proceniti gde najbolje izvodi jedanaesterac, u skladu sa statističkim podacima, precizirao je Litlton.

 “I još jedna stvar...nikada ne žurite sa izvodjenjem penala. Kada sudija da znak, ne morate odmah da šutirate. Udahnite, sačekajte, smirite se...i onda šutirajte”, savetuje Litlton.

On je u podkastu govorio o penalima Crvene zvezde u Bariju, Mijatovićevom jedanaestercu na Svetskom prvenstvu 1998, o tome zašto je Helmut Dukadam odbranio četiri penala za Steauu u finalu Kupa evropskih šampiona 1986.

I naravno o Panenki, najpoznatijem penalu na svetu. (kraj) def

Share: