Nacizam i dres 44

12:33 02. 04. 2024. FoNet | DPA

BEOGRAD - Proizvođač sportske opreme Adidas i Nemački fudbalski savez (DFB) su adresirali kritiku dizajna brojeva novih dresova i hitno obustavili prodaju dresa sa brojem 44.

Zašto? Pa, jer dizajn je takav da podseća na starogermanske rune koje su u vreme nacizma nosile jedinice SS.

Adidas je sporne dresove iz svojih prodavnica povukao u ponedeljak. Istovremeno je isključena opcija za onlajn kupovinu zvaničnih personalizovanih dresova sa brojem 44.

Broj je prethodno izazvao buru na društvenim mrežama. "Za dizajn imena i brojeva odgovorni su  DFB i njihov partner, 11teamsports", izjavio je jedan portparol Adidasa na upit agencije DPA.

Bilo šta što asocira na eru nacizma ni ranije nije bila dostupna u prodavnicama Adidasa i DFB. "To se kosi sa našim pravilima personalizacije, molimo pokušajte sa nečim drugim", iskače poruka pri pokušaju kupovine povučenih sa zabranjenom simbolikom.

"U Adidasu rade ljudi iz stotinak država. Naše preduzeće podstiče raznolikost i inkluziju. Aktivno se zalažemo protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i bilo kog oblika mržnje", rekao je portparol.

On je rekao da bilo kakvi pokušaji da se unose podele među ljudima nisu deo vrednosti Adidasa kao brenda, i dodao da kompanija "odlučno odbacuje svaku insinuaciju" da je incident sa brojem 44 bio nameran.

Novi dresovi nemačke reprezentacije predstavljeni su kratko vreme pre utakmica protiv Francuske i Holandije, uz reklamnu kampanju koja je naišla na pozitivan prijem. (kraj) dep/mk

Share: