Svet

Benjamin Netanjahu povodom istrage Međunarodnog krivičnog suda o ratnim zločinima nad Palestincima

Antisemitska odluka suda

03. 03. 2021. 20:23 | FoNet

TEL AVIV - Premijer Izraela Benjamin Netanjahu danas je oštro osudio odluku Međunarodnog krivičnog suda da pokrene istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijima i ocenio da je ona "antisemitska i licemerna".

On je optužio sud da "zatvara oči" kada su u pitanju Iran, Sirija i druge države koje su, kako je naveo, "pravile prave zločine", preneo je Rojters.

"Iako nema jurisdikciju, sud je odlučio da su naši hrabri vojnici, koji su preduzimali sve mere predostrožnosti da se izbegnu civilne žrtve u borbi protiv najgorih terorista na svetu, ratni zločinci", rekao je Netanjahu.

On je dodao da će se Izrael boriti za istinu svom snagom, u celom svetu, i da će zaštiti svoje vojnike.

Izraelski ministar inostranih poslova Gabi Aškenazi takođe je odbacio odluku suda, nazvavši je "moralno i pravno ništavnom".

"Odluka o otvaranju istrage protiv Izraela je izuzetak od mandata suda i rasipanje resursa međunarodne zajednice koje sprovodi pristrasna institucija koja je izgubila sav legitimitet", rekao je Aškenazi.

S druge strane, Palestinska samouprava pozdravila je odluku tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda.

To je dugo očekivani korak koji ide u prilog neumornoj palestinskoj borbi za pravdu i odgovornost, što su neophodni temelji mira koji palestinski narod traži i zaslužuje", navodi se u saopštenju palestinskog Ministarstva inostranih poslova.

Odluku suda je pozdravio i Hamas, koji je stao u obranu svojih akcija, nazvavši ih "legitimnim otporom".

U današnjem saopštenju suda je navedeno da će prvi naredni korak biti utvrđivanje da li Izrael i palestinske vlasti vode svoje istrage o zločinima i ako ih vode da ih analiziraju. (kraj) is/dpv

Share: