Svet

Zajednički stav Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a

Otvorite škole!

30. 08. 2021. 19:57 | FoNet | Milica Rilak

KOPENHAGEN - Kako se milioni dece vraćaju u škole širom Evrope, gde je dominantan visoko zarazan delta soj korona virusa, Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu i Regionalna kancelarija UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju pozvale su škole da ostanu otvorene, uz primenu antiepidemijskih mera.

Regionalni direktor SZO-a za Evropu Hans Henri Kluge ocenio je da je pandemija izazvala "najkatastrofalniji poremećaj u obrazovanju u istoriji".

"Zato je od ključnog značaja da se učenje u učionici nastavi u celoj Evropu. To je izuzetno važno za obrazovanje dece, njihovo mentalno zdravlje i socijalne veštine, kako bi škole pomogle našoj deci da budu srećni i produktivni članovi društva", rekao je Kluge.

Preporučene mere, kako se ističe u zajedničkom saopštenju dve organizacije, uključuju nuđenje nastavnicima i drugom školskom osoblju vakcine protiv kovida u nacionalnim planovima vakcinacije, uz obezbeđivanje vakcinacije ugrožene populacije.

"Osim toga, deca od 12 godina i starija, koja imaju zdravstvena stanja koja značajno povećavaju rizik po njih, moraju da budu vakcinisana", ističe se u saopštenju.

Preporučuju i bolju ventilaciju u učionicama, smanjenje broja učenika u razredima gde je to moguće, fizičko distanciranje i redovno testiranje dece i osoblja na kovid. (kraj) mr/nm

Share: