Svet

Predsednik MKS Pjotr Hofmansk

MKS ima nadležnost u Ukrajini

18. 03. 2023. 19:31 | FoNet | Darko Radović

HAG - Međunarodni krivični sud (MKS) ima nadležnost nad zločinima počinjenim na teritoriji Ukrajine od novembra 2013. godine, bez obzira na nacionalnost počinilaca zločina, a zemlje potpisnice Rimskog statuta imaju obavezu da sprovedu nalog za hapšenje koji je izdao sud, izjavio je predsednik suda Pjotr Hofmanski.

On je za Glas Amerike rekao da je irelevantno šta o tome misli Rusija, koja nije potpisnica statuta suda, jer prema statutu MKS, koji su potpisale 123 zemlje, odnosno dve trećine cele međunarodne zajednice, sud ima nadležnost za zločine počinjene na teritoriji države potpisnice statuta, ili države koje prihvataju jurisdikciju suda.

"Ukrajina je prihvatala nadležnost MKS 2014, a onda ponovo 2015. godine. 43 države su se obratile sudu zbog situacije u Ukrajini, što znači da su formalno pokrenule jurisdikciju. Želim da naglasim da sud ima nadležnost za zločine koje je počinio bilo ko na teritoriji Ukrajine, počevši od novembra 2013. godine, bez obzira na nacionalnost počinioca", rekao je Hofmanski. (kraj) dar/bdr

Share: