Svet

Digitalizacija

Evropa smanjuje jaz

25. 05. 2023. 15:48 | FoNet | Boris Drenča

FRANKFURT - Prema novom izveštaju Evropske investicione banke (EIB) prošle godine je više od polovine (53%) preduzeća u Evropskoj uniji (EU) preduzelo korake ka poboljšanju svog digitalnog prisustva, na primer nudeći svoje usluge onlajn.

EU je takođe smanjila jaz u odnosu na Sjedinjene Američke Države u usvajanju naprednih digitalnih tehnologija, kao što su robotika, analitika velikih podataka i veštačka inteligencija. Njih je prošloj godini usvojilo 69% evropskih preduzeća, u poređenju sa 71% preduzeća u SAD.

Iako su preduzeća u EU znatno napredovala, firme u SAD su generalno ostvarila veći stepen digitalizacije kao odgovor na pandemiju. Glavni razlog toga je niski obim ulaganja u digitalizaciju mikro i malih preduzeća u EU, gde je samo 30% njih digitalizovano (u poređenju sa 62% velikih preduzeća). 14% evropskih preduzeća smatra da je ograničen pristup digitalnoj infrastrukturi glavna prepreka investicijama.

Pored toga, digitalizacija firmi u velikoj meri zavisi od raspoloživosti radnika sa digitalnim veštinama. Stoga je od suštinskog značaja da se poboljšaju sistemi obrazovanja i obuke, kako bi kontinualno unapređivali veštine. Važnu ulogu u digitalizaciji igra i trgovina, budući da preduzeća koja učestvuju u međunarodnoj trgovini češće usvajaju napredne digitalne tehnologije.

„Da bi postigla digitalnu tranziciju i iskoristila njene dugoročne prednosti, EU bi trebalo da osim pukog usvajanja tehnologija uzme u obzir i šire društvene implikacije. Omogućavanje radnicima da unaprede svoje digitalne veštine biće ključno kako bi se u Evropskoj uniji stvorilo okruženje koje je povoljno za inovacije, što će, zauzvrat, povećati konkurentnost i otpornost preduzeća i regionâ”, rekla je Debora Revoltela, direktor ekonomske službe EIB. (kraj) bdr

Share: