Nezabeležena ljubav

14:16 02. 08. 2020. FoNet | Danica Vučenić

BEOGRAD - Spisak NVO, medija i pojedinaca, koje sumnjiči Uprava za sprečavanje pranja novca, pokušaj je da se "očisti teren za budući period upitan sa stanovišta opstanka ove vlasti“, izjavio je u intervju FoNetu direktor Centra za istraživačko novinarstvo, Branko Čečen i ocenio da je "ljubav organizovanog kriminala i ove vlasti nezabeležena u Evropi".

On je, u serijalu Kvaka 23, potez Uprave označio i kao korak ka zakonskom "rešavanju pitanja dosadnih organizacija civilnog društva i medija koji traže vladavinu prava i demokratičnost".

Čečen je, u razgovoru sa novinarkom Danicom Vučenić, upozorio da je reč o "ozbiljnoj stvari u pravnom smislu, jer ako se nalazite pod sumnjom da perete novac ili finansirate terorizam, ne možete da dobijete dokumenta, a ni da uđete, na primer, u Ameriku ili neku drugu zemlju".

Budući da je, "posle godina borbe protiv pranja novca, korupcije i kriminala, zajedno sa organizacijom na čijem je čelu, postao predmet sumnje države", on je konstatovao da je to, "u profesionalnom smislu, duboko depresivno i jako uvredljivo".

Kako je procenio, "postoji mogućnost da je ovo korak ka legislativnim promenama po ugledu na neke druge zemlje, poput Rusije, gde su NVO praktično ukinute", ali i "zloupotrebi postojećeg mehanizma protiv pranja novca, koji je uspostavljen u dogovoru sa Evropskom unijom (EU)".

Čečen podseća da su upravo NVO učestvovale i pomagale državi da uspostavi taj mehanizam, ali su, uprkos tome, zajedno sa medijima civilnog društva, konstatno pod revizijama i proverama, što nije problem, "ako nije zlonamerno i nije pokušaj uništavanja njihovih resursa".

Prema njegovom uverenju, iza spiska NVO i medija, koji je Uprava za sprečavanje pranja novca poslala bankama, stoji zapravo „Aleksandar Vučić, bez koga niko ne sme da trepne, a ne neki v.d. direktora Uprave“.

„Činjenica da je v.d. direktora Uprave pristao da bude u tom privremenom stanju, mimo zakonskog roka, dovoljno govori o nezavisnosti njegovog rada, kao i to što prstom ne mrda, iako mu se godinama dešavaju Beograd na vodi i milijarde novca. čije poreklo ne znamo, kao uostalom ni vlasnike“, ukazao je Čečen.

Prema njegovoj proceni, NVO su "rupice koje mogu da učine da šareni balon, koji vlast naziva i balkanskim tigrom, prsne i da zato želi da ih se reši".

"Mislim da ovaj režim ne sme sebi da dozvoli, ne da izgubi vlast, nego da se povuče ni za jedan centimetar", protumaćio je Čečen, navodeći primere afera funkcionera vlasti.

Kako je precizirao, "jedan ima 24 stana, drugi tetku, ovaj pravi Beograd na vodi, a onaj je dobio 280 nabavki za jednu godinu, dok je ispod toga struktura, uspostavljena na koruptivan način, koju čine ljudi koji su zaradili veliki novac i koji će to braniti i rukama i nogama".

Odlazak sa vlasti mogao bi da znači i gubitak slobode, "a ljubav između organizovanog kriminala i ove vlasti, koja se čak i ne krije, nezabeležena je u Evropi", predočio je Čečen.

Kada policija otkrije neki kriminal, njoj se čestita i podele joj ordene, a kada uzbunjivač iz Krušika otkrije to isto, završi u zatvoru", ilustrovao je direktor CINS, kojem deluje da država ima nameru i da "tera u zatvor borce protiv kršenja ljudskih prava, pranja novca i organizovanog kriminala".

Čečenu nije prenaglašena paralela sadašnje situacije sa pravljenjem spiskova izdajnika, saradnika CIA, stranih plaćenika i ne-Srba, iz prošlosti, koje je, po pravilu, inicirao Vučićev bivši partijski šef.

Poredi to i sa donošenjem Zakona protiv terorizma u proleće 2000.godine, koji je, kao teroriste, targetirao članove organizacije Otpor i NVO.

Čečen prepričava da je pre neki dan prošao pored trafike i primetio na naslovnoj strani jednog od tabloida da objavljuju spisak američkih plaćenika, što vidi kao znak da je "samo pitanje kada će i zakonski to da uobliče".

Kako je podsetio, "ova vlast je već promenila nekoliko zakona koji su legalizovali njihovo inače kriminalno ponašanje, poput Zakona o BIA, Zakona o policiji ili javnim nabavkama".

"Sve je to moguće, imajući u vidu da predsednik, prema tumačenjima eksperata za ustavno pravo, svako jutro kada se probudi prekrši u startu 44 odsto Ustava“, objasnio je Čečen.

On i od Evropske unije (EU) želi da čuje da ovo „nije demokratski poredak, ni demokratska zemlja“, napominjući da i sam smatra da Srbija "to odavno i nije".

"Samo folira EU i sabotira poglavlja 23 i 24 i zato je neverovatno da Unija i dalje podržava režim, ne samo deklarativno, već i finansijski", ocenio je Čečen.

"Pomaže EU i nama, civilnom sektoru, podržava nas i hvala im na tome, verovatno ne bismo ni postojali bez Evrope", naglasio je direktor CINS, "ali ako nama daju osam miliona evra, a državi 230 miliona, deluje da se nama pomaže da opstanemo na ledini na kojoj nas gađaju kamenjem".

Pozivajući se na nedavne Vučićeve reči da NVO dižu dreku, a da je u pozadini politika, Čečen je poručio da on ne dreči, već govori šta misli, i ukazao da su ocene predsednika nepristojne i neprihvatljive.

Prema njegovom viđenju, dosta je uvredljiv i mehanizam, prema kojem neko kao napravi štetu, „a onda dođe Vučić, kao veliki Mesija, i popravlja je svojom milošću“. (kraj) zvs/dac

Share: