Ugalj gorivo prošlosti

14:44 22. 07. 2020. FoNet | Zoran Pavić

BEOGRAD - Ugalj je gorivo prošlosti, u ekonomskom, ekološkom i društvenom smislu, zagadjuje životnu sredinu prilikom iskopavanja, preko prerade, do spaljivanja i odlaganja, izjavio je FoNetu programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Mirko Popović.

Proces smanjivanja upotrebe uglja je posledica regulative koju je EU počela da donosi 90-ih i 2000-ih godina, pa je i Srbija preuzela deo tih obaveza, pre svega kroz Energetsku zajednicu, posebno kada je u pitanju emisija štetnih materija.

Tako je u svoje zakonodavstvo već preuzela direktivu koja ograničava emisije sumpor dioksida, azotnih oksida i praškastih materija iz velikih ložišta, odnosno termoelektrana.

Popović, međutim, napominje da Srbija tu regulativu nije sprovela i ukazuje da su kod nas količine sumpora oko šest puta veće nego što je to predviđeno Nacionalnim planom za smanjenje emisije štetnih gasova (NERP).

Ovde su u pitanju velike količine od oko 300 hiljada tona. Na ovaj način, prema rečima Popovića, zagađujemo i našu zemlju, ali i prekogranične teritorije.  (kraj) zvs/zp

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share: