Bez dramatičnog skoka kamata

16:30 01. 12. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Vreme nepostojeće inflacije je iza nas, ali ne vidim opasnost od naglog, skokovitog i dramatičnog rasta kamatnih stopa koji bi ugrozio poslovanje, izjavila je na Samitu privrednih lidera u Beogradu predsednica uprave hrvatske kompanije Podravka Martina Dalić.

Na pitanje moderatorke panela šta očekuje privredu ukoliko rast inflacije na globalnom nivou dovede do rasta referentnih kamatnih stopa, Dalić je podsetila da ima puno novca na tržištu, što je rezultat operacija centralnih banaka u proteklih 10 godina, od Velike ekonomske krize.

"Ne bih očekivala da će u proseku doći do generalnog i naglog rasta kamatnih stopa, ali bih rekla da ulazimo u 'normalan' period, pošto je normalno da kamate i inflacija budu pozitivni brojevi. Ono što se dešavalo u proteklih deset godina, kada je došlo do negativnih kamatnih stopa i nepostojeće inflacije, zapravo nije normalan ekonomski kontekst", ocenila je Dalić.

Vraćajući se na opasku da je na tržištu mnogo novca, naglasila je da ne vidi opasnost od naglog, skokovitog i dramatičnog rasta kamatnih stopa koji bi ugrozio poslovanje, ali je upozorila da će najugroženija biti mala i srednja preduzeća i da je dobro što u ovom regionu postoje mehanizmi podrške njihovom radu.

Na Samitu privrednih lidera - CEO Samit Beograd, u organizaciji InStore magazina, prisutno je oko 450 učesnika i predstavnika kompanija i finansijskih institucija iz Srbije, regiona i Evrope, koji izlaganja prate uživo u hotelu Hajat ili putem interneta. (kraj) is/mr/dpv/dj

Share: