Počinje 58. Oktobarski salon

15:49 25. 06. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Posle tri godine rada i četiri odlaganja zvaničnog otvaranja i izuzetno velikih problema koje je prouzrokovala pandemija, konačno otvaramo novo izdanje Oktobarskog salona - Beogradskog bijenala, poručila je danas na konferenciji za novinare uoči večerašnjeg otvaranja kustoskinja Salona Ilarija Marota.

Marota, koja zajedno sa kolegom Andreom Baćinom odabrala radove za 58. Oktobarski salon, kaže da su pokušali da gradu i beogradskoj publici ponude novo izdanje salona, u kojoj će umetnici biti neposredno uključeni u stvaranje novih radova, novih projekata i intervencije koje su vezane neposredno za mesta na kojima se dešavaju.

Svečano otvaranje 58. Oktobarskog salona, čiji je slogan "Sanjari", zakazano je za večeras u 19 časova u parku ispred Muzeja Jugoslavije, a ključni prostori ovogodišnjeg Bijenala su i Muzej grada Beograda, Kulturni centar Beograda sa svojim galerijama ali i, kako ističe Marota - i sam grad Beograd, uključujući i podzemni prolaz na Terazijama, tržni centar "Staklenac" i druge lokacije. 

"Slogan izložbe je 'Sanjari', a izložba želi da istraži svu složenost sadašnjih vremena i ono što je hitno kroz pogled sanjara, jer zahvaljujući tom pogledu imamo priliku da definišemo metaforički prostor slobode, u kome se mogu prevazići ograničenja, da ponovo promislimo pravila, uloge i kategorije i da prevaziđemo politička, geografska i rodna ograničenja", rekla je Marota. (kraj) vbr/mr/dpv

Share: